KERESÉS
REGISZTÁCIÓ |
Linkek

SuperGreens termékek

Bios Life termékek

Önálló és komplex vitaminok

Multivitaminok

Ásványi anyagok, nyomelemek

Gyógynövények, gyógyhatású termékek

FitLine vitaminok

Highland vitaminok

Lúgosítás, savtalanítás

Speciális termékek

Vibráló péniszgyűrű

Kórházkereső

Gyógyszertárak

Vitamin webáruház

Hírlevél kérése

Szponzoraink
Fitline

Highland

A vitamin

Az A-vitamin a névsor szerinti első zsíroldékony vitamin, más néven retinolként, retinolekvivalensként vagy retinálként is emlegetik, de gyakran halljuk hámvédő vitaminként is. Előanyagaiból - az úgynevezett provitaminokból - a szervezetben is képződhet. A leginkább elterjedt előanyagok a különböző karotinoid vegyületek, melyek közül is a legaktívabb a ß-karotin, amely sárgarépában, sárgabarackban található. Ezek a vegyületek a bélrendszerben szükség esetén, változó hatásfokkal ugyan, de képesek A-vitaminná alakulni. A ß-karotinnak sokan antioxidáns hatást tulajdonítanak.

Miért szükséges az A vitamin?

  • a látás folyamatai
  • a bőr és egyéb szövetek épsége
  • a zavartalan növekedéshez
  • a csontok egészséges fejlődéséhez
  • az immunfolyamatok, védekezés különböző fertőzések ellen elengedhetetlen.

Mennyi szükséges az A vitaminból?

Az A-vitamin szükségletét mikrogrammban (?g) mérik. Más jelölést is szoktak alkalmazni, ez a NE (Nemzetközi Egység), vagy angolul IU (International Unit). 1 NE A-vitamin egyenlő 1 ?g retinollal, 6 ?g ß-karotinnal, vagy 12 ?g egyéb karotinnal.
A táplálékkal bevitt A-vitamin 70-90%-a, a karotinok 20-50%-a hasznosul. Az egészséges felszívódáshoz természetesen szükséges zsiradék jelenléte, és kutatások szerint az E-vitamin is kedvezően befolyásolja a táplálékkal felvett A-vitamin hasznosulását.

Miben található meg az A vitamin?

Legjobb A-vitamin forrásaink a belsőségek (tehát a máj, vese, szív), a tojássárgája, a tej és tejtermékek, tengeri halak. Provitaminját tartalmazza nagy mennyiségben a sárgarépa, a paraj, a sütőtök, kajszi- és sárgabarack, sárgadinnye, paprika, általában az erősen sárga, piros, vagy zöld színű zöldségek, gyümölcsök. A paradicsom kivétel, mert a benne található karotinoid típusú vegyület, a likopin nem bomlik A-vitaminra.

Az A vitamin hiányállapotának jellemzői:

A-vitamin hiányában a következő tünetek léphetnek fel: szürkületi vakság (más néven farkasvakság), foltok a szem fehérjéjében, a szem szaruhártyájának kiszáradása, megrepedése, a bőr és egyéb hámrétegek elváltozásai, a bőr megvastagodása a szőrtüszők környékén, fokozott hajlam a bőr berepedezésére, főleg az ajkakon.

Az A vitamin túladagolásának jellemzői:

Az A-vitamin túladagolása ritka, főleg vitaminkészítmények nem előírásszerű szedésénél lép fel. Az ilyenkor jelentkező tünetek: fejfájás, bőrhámlás, a csontok elváltozása, vesebántalmak, ízületi fájdalmak.


A ß-karotin túladagolásakor a bőr főleg a tenyéren és a talpon sárgásan elszíneződhet, ez azonban nem mérgező hatású.

Ajánlott termékek:

» PR106 Vitamin A 10,000 IU
» PR108 Vitamin A&D
» PR120 Beta Carotene


Vitaminok, ásványi anyagok:

A vitamin, D vitamin, E vitamin, K vitamin, B1 vitamin, B2 vitamin, B6 vitamin, B12 vitamin, Biotin, C vitamin, Folsav, Inozit, Niacin, PABA, Pantoténsav, P vitamin, Bór, Cink, Fluor, Foszfor, Jód, Kalcium, Klór, Króm, Magnézium, Mangán, Molibdén, Nátrium, Réz, Szelén, Vanádium, Vas, Béta-karotin, Ginzeng, Glükozamin, Likopin, L-karnitin, Lutein, Taurin és multivitaminok, InnerLight SuperGreens, Akciós SuperGreens csomagok.


Kiemelt ajánlatunk:

SuperGreens lúgosítás, savtalanítás

 

Vitamin Webáruház

 

Minden jog fenntartva! Vitamin bolt - Étrendkiegészítők és vitaminok Webáruháza © 2003-2023